Prylar vi gillar

Landins träningstips

Ingen har väl varit så framgångsrik på jaktprov som Anders Landin. Han har dessutom delat med sig av sina förvärvade erfarenheter, via böcker, kurser och filmer. Vi kan varmt rekommendera att ta del av hans tips och trix. Läs mer på Anders hemsida, där du även kan beställa eller tjuvläsa hans alster.

Landins kaninhägn är en utmaning...

Gratis inskjutningstavla

Oavsett om det gäller bockpremiär, lockjakt på höstens spelorrar eller vintertjäder i topp bör bössan gå dit man siktar. Allt börjar med inskjutning på skjutbanan på lite olika avstånd, för att få in känslan...

Här hittar du en bra och gratis inskjutningstavla:

Lockjakt på orre kräver en väl inskjuten studsare...

Apporter

Träna apport är bra på alla vis. För att inte behöva trilskas med att tina vilt i tid och otid kan diverse artificiella apportföremål vara bra att ha. Kolla in Teba, de har stort utbud till vettiga priser.

5kg rävdummie...

Rökkåtan

En traditionell rökkåta borde stå på varje jägares gård. Den är hyfsat enkel att bygga och när du väl börjat röka är du fast. Tror jag hört det i andra sammanhang också. Principen är rätt enkel. Kåtan är bred i botten så man kan elda utan risk att hela rasket brinner ner. Upptill smalnar den av så att all rök koncentreras och passerar köttet som hänger direkt under topplocket. Vår kåta blev ca 2m hög och ca 1,5m bred i botten. Montera gärna en termometer i nivå med köttet. Det underlättar jobbet att hålla önskad temperatur avsevärt.

När bygget är klart är det bara att salta köttet och göra upp en eld. Vill man souvasröka, d v s kallröka bör temperaturen inte överstiga 35 grader. Det kan vara lite knepigt att hålla en så låg temperatur och ändå skapa rök. Ett bra sätt är att elda i en järngryta. Gör en glödbädd i grytan och lägg sedan på lämpliga bitar färsk al- eller björkved. Enris i all ära men det torkar fort och brinner då alldeles för bra. Skulle det bli för varmt kan man helt sonika lyfta ut grytan. Vill man varmröka bör temperaturen ligga på 80-90grader. Det kräver en lite större brasa än vid souvasrökningen. Bara att prova sig fram. Med en köttermometer instucken i köttet är det rätt enkelt att avgöra när processen är klar.

Klassisk rökkåta
Bild över locket. Köttet hängs längst upp i kåtan

Hagelbössan - välj rätt välj lätt

Summerar vi ett jaktår är det hagelbössan som står för flest antal nedlagda vilt, även flest antal olika viltslag. Ser vi till antalet mil vi gått med bössa i hand så är det även där hagelbössan som vinner. Det ser förmodligen rätt lika ut för allroundjägare i allmänhet och vorsteh-jägare i synnerhet. Valet av hagelbössa bör därmed göras efter följande tumregler:

  • Köp inte så dyr bössa att det går ut över inköp av ammunition, bränsle till bilen och jaktkort.
  • Köp definitivt inte en så dyr bössa att du inte törs använda den i ur och skur, till fjälls och till sjöss.
  • Köp under inga omständigheter en så dyr bössa att du inte har råd att anpassa kolven.
  • Man bär bössan längre tid än man skjuter – köp således en lätt bössa.

Med ovanstående subjektiva sanningar blev det Beretta Ultra Light kaliber 12, för oss båda.
 

Jaana har nu kompletterat garderoben  Beretta halvautomat A400 Xplor Light (klicka för att se video), med en speciell bakkappa "kick-off" för minimal rekyl.

Berettan ligger varm i blåbärsriset
Beretta Ultra Light - lätt börda...

Skotorken

Har du aldrig varit blöt om fötterna har du aldrig jagat. Inte ens moderna kängor med gore-tex foder hjälper i alla väder. Att bli blöt hör liksom sporten till. Men att behöva hoppa i ett par blöta kängor dag två är inte kul. I sådana fall är en skotork som blåser varm luft ner i skon ett måste. Även en plurrad gummistövel kan vara nog så knepig att få torr innan den möglar utan en bra skotork. För att inte tala om varma vinterstövlar med fast foder. Även de kan behöva blåsas torra för att inte börja lukta spännande. Än har vi inte hittat något som slår skotorken som blåser. Enda nackdelen är att den kräver el.

Kamera

Varken Jaana eller jag är några professionella fotografer. Men med en hygglig digital systemkamera kan även vi lyckas få till det långt över förväntan då och då. Det finns numer en hel del att hitta för rätt överkomliga pengar. Det går ju även handla begagnat. Att jaga med kameran, förståss utom jakttid, är dessutom riktigt kul. Om man sedan lyckas föreviga ett spännande ögonblick blir ju inte saken sämre. Jaana kom hem med en Nikon D60 som är enkel att använda och hyfsat i pris. Den räcker vida över vår förmåga.

Bilden här under är en klassisk "skrytbild", som kanske mest är till för ens egen höga nöjes skull. Men det är en bild som rönt viss uppmärksamhet. Jag skickade den till en firma för att göra en tavla av den, som sedan hamnade på kontoret. Fotofirman gav beröm för fotokvaliteten och många som besökt mig på jobbet har stannat till och uttryckt sig positivt om "den nöjda hunden". Hon heter förresten Klura och lånades av Niklas Bromark. Än en gång tack för lånet.

Klura vilar ut efter ett minnesvärt tjäderjobb

Hundfoder - precept endurance

En hårt arbetande hund måste få ett kvalitetsfoder med rätt näringsinnehåll. Vi har under många år gett ett högenergifoder som heter Precept Endurance till våra hundar. Visst finns det många andra fabrikat som kanske också har bra foder, men detta har fungerat kanon bra för oss. Så varför ändra ett vinnande koncept?

Vi håller oss till samma foder hela året. Under lite mindre aktiva perioder minskar vi bara mängden en aning. Under den mest högintensiva jakten spetsar vi på torrfodret med lite laxolja (Salmopet) och ibland även torkad vom (Provit). Om man ska jaga eller tävla flera dagar i rad bör man hjälpa hunden att snabbt återhämta sig. Då är just vom perfekt. Efter avslutad jakt/draghundskörning ger man bara en lagom liten portion vom uppblött i vatten.

 

Läs mer: Lupus / Precept Endurance

Effektiv vapenvård

Vi tillhör nog de som hellre skjuter och jagar än pysslar, rengör ocljar och polerar bössorna. Men vis vapenvård bör ju göras för att inte få en krånglande bössa. För oss lite lata finns dock numer bra grejer.

BoreSnake - "pipormen" för att snabbt få ren pipan, värd var enda krona.

ATF olja, "Automatic Transmission Fluid", en lättflytande mycket rengörande olja. Köp en liter på macken och du har vapenrengörning for life!

Jakttäcke

Ett jakttäcke ska vara extremt hållbart, synas bra och ha en bra passform på hunden. Sitter inte täcket bra är risken stor för elaka skavsår. Vi har provat många varianter, både bra och dåliga. Men vi har nu funnit en modell som vi ger höga poäng. Lisbeths hund och syverksta har en "halvmodell", som är sydd i ett kraftigt men luftigt tyg, med reflex och rejält spänne.


Här kan du beställa:

http://lisbethshundochsyverkstad.com/

Jakttäcke av halvmodell, med Lynx som modell.
Fasanjakt på fält med taggtråd trasar sönder det mesta...

Lysande halsband

Vi bor ju så till att vi ofta bara släpper ut hundarna på kvällsrastningen. Då är det inte fel att sätta på dem ett självlysande halsband. Dels minskar ju risken om de skulle drälla ut på vägen och dels blir det lättare att själv se hunden där ute i mörkret. Vi har provat ett par varianter, men som visat sig vara riktigt skräp. De gick sönder alldeles för snabbt. Men nu har vi hittat ett både billigt och hittills hållbart halsband på jakttillbehörsajten Racerback.

Självlysande halsband är inte fel.

Hundmatskål för glupska

Många hundar, och kanske speciellt vorsteh äter för snabbt. Trots att man följer tumreglerna "ingen mat två timmar före ansträngning" och "liten portion efter ansträngning", finns risk för magomvridning om hunden äter för hastigt. Vi vet av erfarenhet, och det är i sanning ingen rolig erfarenhet. Det finns en enkel lösning. Skaffa en en matskål som är lite trixigt att äta ifrån.

Matskål för glupska

Gratis jaktkarta

De allra flesta börjar så här dags ha tillgång till diverse elektroniska satelitbaserade navigationssystem. Dagens GPS har oftast en karta där man kan se vägar, myrar och sjöar etc. Men jagar man i helt okända marker får man ändå inte riktigt koll på var de hetaste stråken finns. Man ser t ex inte hur gamla hyggena är och om de överhuvudtaget är jaktbara.

Har du tillgång till en dator och internet kan du skapa ett bra kartkomplement på egen hand och helt gratis. Google och Eniro är två sajter som har finfina kartor. Sök reda på rätt område och zooma ner till lämplig nivå. Myrar, hyggen, tjärnar, vägar och annat intressant för en lyckad jaktdag syns riktigt bra på dessa flygfotokartor. De är dessutom rätt hyggligt uppdaterade. Skriv ut och ta med på jakten så slipper du hamna fel in i ett riktigt djungelhelvete, förlåt, föryngringsskog med contortatallar heter det visst.

Gratiskarta över en av våra marker

Midjeväskan

Med åren kommer visheten, eller kanske latheten. Sak samma. Varför släpa med sig en massa onödigt när du istället kan njuta mer och orka längre. Länge fnös jag åt midjesäckarna. Tyckte det såg rätt fånigt ut. Men nu vet jag bättre.

En liten säck är perfekt. Du tar bara det väsentliga. Lite nödproviant och en flaska vatten räcker för de flesta för att överleva en halvdag i skogen. För en överkomlig slant hittar du en midjesäck som kan fällas ut och vips har du en liten ryggsäck med en fin liten viltsäck. Underbart bra om jaktlyckan infinner sig. Att gå och kånka på en tjädertupp eller två är förvisso angenämt, men lite bökigt om du ska bära dem i händerna.

Midjesäck "Grouse" funkar bra även på snabba fasanlöpor, Peter och Jagr.
Lätt packad är aldrig fel...

Bergans - Dermizax

Norrmän kan det här med uteliv. Utbudet av bra prylar är stort i Norge jämfört med här i Svedala. Vi har testat många så kallade skaljackor med Gore Tex membran under åren. Dyra och svindyra.

Men nu har vi fastnat för jackor från Bergans. De har ett material som de kallar Dermizax, som förutom vattentäthet även är i stretch. Det gör dem både lätta och otroligt smidiga. Visst, de kostar en slant men är i jämförelse med många andra fabrikat riktigt prisvärda.

Länk: Bergans Luster 3-lagers strech

Jaana med sin röda Bergans jacka.

Skärpa i köket

En slö kniv i köket är lika trist som en slö karl. Det ska vara lite skärpa helt enkelt. Bra knivar finns det gott om. Men inte ens det dyraste och mest avancerade knivstål håller sig vasst i längden. Är kniven riktigt slö måste den förståss slipas, men sedan kan och bör man underhålla och förfina skärpan med ett bryne. Många har säkert sett hur TV-kockarna står och slänger lite nonchalant med brynstålet. Visst ser det tufft ut, men att åstadlkomma ett bra jobb är faktiskt inte så lätt. Vi har hittat ett mycket enklare bryne som inte går att misslyckas med. Den heter "Rapid dick" - say no more! Jag beställde den från Nima-katalogen som har det mesta man kan tänka sig.

Allt blir så mycket roligare med en Rapid dick...