Recept - mat vi inte kan vara utan

Den som jagar har tillgång till de mest delikata råvaror man kan tänka sig. Svamp, bär och vilt gör middagen till en fest. Kan man tänka sig ett mer ekologiskt och miljövänligt sätt att få tag på sin mat? Snacka om koldioxidneutralt. Frågan är om man inte skulle satsa på att bli viltarian. Här följer några av våra favoriter. Håll till godo...

Bästa ingredienser...

Baconlindad tjäder med blåbärssky

Tjäderanrättning som heter duga...

Baconlindad tjäderfilé (helst ungfågel)
Gör ett snitt i den tjocka delen av bröstfilén.
Fyll med WB-ost och tunt skivad vitlök.
Peppra med nymalen svartpeppar.
Linda in bröstet med bacon.
Grilla i ugnen tills köttet nått ca 60grader, ska fortfarande vara lite rosa alltså.

Servera med potatisgalette
Skiva potatis mycket tunt. Skölj noga, så att stärkelsen försvinner. Låt torka på en kökshandduk.
Bryn smör i stekpannan och fördela potatisskivorna så att hela pannan fylls. Skiva smör över potatisen.Salta och peppra. Vänd med hjälp av en tallrik och bryn andra sidan.

Blåbärsskyn är en höjdare till vilt.

Finhacka lök och bryn i en kastrull tillsammans med lagerblad och lite timjan. Slå på en rejäl skvätt balsamvinäger. Låt sjuda tills syran förångats. Strö i en hygglig gnutta farinsocker under omrörning. Häll sen i en sluring portvin, vanligt rödtjut går också. Låt sjuda en stund. Sen gäller det att ha en mustig viltfond till hands. Vanlig på flaska kan få duga i brist på annat. Häll i tills det smakar bra. Smaka av med salt och peppar. Häll därefter i en deciliter blåbär och låt sjuda ytterligare en stund. Sila av och blanka av såsen med en smörklick.

 

En god sallad och ett kraftigt vin typ Rioja, Coto Vintage 2005.

 

Varsågoda

Asiatisk älgkebab

Jagar man älg så har man frysen full av förnämligt kött. Här är ett enkelt, snabbt och mycket gott recept med lite asiatisk touch.

 

- Pitabröd
- Älgstek
- Teriaki sås
- Vitlök
- Färsk ingefära
- Lök
- Paprika,
- Sallad
- Creme fraiche

 

Passa på att skära steken till skav medan det är halvfruset. Marinera skavet med teriaki såsen, en rejäl matsked riven ingefära och en riven vitlöksklyfta. Medan köttet marineras så strimla grönsakerna. Bryn köttet i het panna. Smaka av och salta vid behov. Vill du ha mer sting, på med mer riven ingefära. Värm pitabröden, fyll med grönsaker, älgkött och klicka på lite creme fraiche - mums!

Man kan givetvis servera denna rätt med ett gott stekt ris, om man vill skippa pitabrödet.

Souvasrökt ripa, orre, tjäder

Har du varit ovanligt lyckosam på ripfjället eller i tjäderskogen? Kanske fällt en eller annan vinterorre? Då finns inget bättre än att göra en rejäl sats souvas. Souvas handlar om att salta in köttet och sedan kallröka.

 

Saltning:
Det finns många sätt att salta kött på. Oavsett metod bör man vara lite försiktig med insaltning av fågel. Det magra köttet tar snabbt åt sig saltet. Så här gör vi. Skär loss hela bröstskölden med ben och allt. Stick ett hål i bröstsköldens smala ände och knyt fast en bomullstråd. Strö grovsalt i botten på en stor gryta, lite lagom glest. Man ska fortfarande se botten. Lägg i fågelbrösten med köttsidan nedåt. Strössla på ett varv grovsalt, och lägg nästa lager med fågel. Lägg på en tallrik eller annat lock, och ställ svalt i ca 6-7 timmar.

Insaltning av ripa, orre och tjäder

Rökning:

Skapa en rejäl glödbädd i rökkåtan. En gammal järngryta är perfekt att elda i. Häng upp fågelbrösten längst upp i röken. Fyll sedan järngrytan med finkluven färsk alved. Rå björk går även bra. Håll sedan koll på temperaturen. Den ska helst ligga runt 30-35grader. Blir det för varmt lyfter man bara ut järngrytan en stund. En pilsner eller tre i sällskap med goda vänner är en utmärkt syssla medan man vakar över rökprocessen. Efter dryga 4 timmar är det klart. Fågelbrösten fryser man sedan ner och tar fram när det är dags.


Tillagning - souvaspanna över lägerelden:
1 stor gul lök
1-2 souvasrökta ripor
3dl vispgrädde
salt o peppar
Några skivor lantbröd, gärna av surdegstyp.

Skiva en lök och fräs i lite smör i stekpannan.
Skiva fågelbrösten tunnt och bryn snabbt i stekpannan tillsammans med löken. Peppra och smaka av med lite mer salt om så krävs. Slå på grädden lite i taget och låt sjuda ihop till en krämig konsistens. Lägg upp på brödet och njut.

 

Souvasrökt ripa i sin rätta restaurang...
Enklare och godare blir det inte...

Operatoast på rådjur

1 lämplig bit rådjur, gärna från sadeln.
(Oxfilé går bra för den som saknar rådjur)

1 rejäl näve gula kantareller
Smör till stekning
Några skivor surdegsbröd, förslagsvis en per person
Salt och nymald svartpeppar

Bearnaisesås:
4 st äggulor

250 g smör
1 kvist dragon eller en nypa torkad dragon
4-5 st vitpepparkorn
2
 st finhackade schalottenlökar
1 msk persilja, hackad
2 msk vitvinsvinäger
0,5 dl vatten

 

Smält smöret på svag värme i en kastrull. Dra bort kastrullen från plattan, men håll varmt.

Finhacka schalottenlöken och lägg den i en kastrull tillsammans dragon, vitpeppar, vinäger och vatten.
Koka ihop och reducera till ungefär hälften. Sila ner detta i en ny kastrull som står i ett vattenbad med hett vatten. Rör ner äggulorna och vispa tills såsen tjocknar. Ta bort kastrullen ur vattenbadet och häll sakta ner det smälta smöret i en fin stråle under vispning. Strö i lite hackad persilja och mer dragon. Smaka av med salt och peppar.

Bryn köttet, salta och peppra och lägg åt sidan
Bryn kantarellerna i smör förståss.
Rosta eller bryn brödskivorna.

Skiva köttet i tunna skivor.
Varva kött, bearnaisesås och kantareller på brödskivorna
Servera med kall öl - ät och njut av varenda kalori!

Operatoast - det är kalorierna som smakar...

Orrefilé provencale

För 4 personer
1kg potatis
2 orrar

2 stora vitlöksklyftor
Smör salt o peppar.

Skiva potatis tunt, skölj och låt rinna av.
Bryn sedan hastigt i stekpannan och lägg i en ugnsfast form. Salta och sätt in i ugnen på 225 grader. Låt dem bakas
i princip klara och fått lite gyllenbrun färg.

Gör under tiden ett riktigt kraftigt vitlökssmör. Pressa vitlök i rumsvarmt smör. Salta och peppra och rör ihop.

 

Bryn orrfiléerna ganska hastigt på medelvärme. De ska bara få färg och fortfarande vara råa inuti "still kicking". Salta och peppra med nymald svartpeppar. Ta upp ur stekpannan och skiva i centimetertunna skivor. Vispa ur stekpannan med lite vatten. Lägg över orren på potatisen och häll över stekskyn. Klicka över smöret och låt gratinera i ugn tills smöret smält. Orren ska helst vara lite rosa.

Servera med en krispig sallad och ett glas kraftigt rött vin.