TIPS - MOTIVATION

Hur motiverar jag min hund att dra?

 

Hunden har ett antal funktioner som vi använder oss av i draget. Jaktinstinkten kommer väl till pass för att följa en annan hund eller förare. Social kamplust för uthållighet. Det går att teoretisera i evinnerlighet. Vad man ska komma ihåg är att det är en hund, den kan inte läsa en bok. Du måste läsa boken och översätta till din hund så att den förstår hur det ska gå till. För att veta vad som motiverar just din hund måste du fundera en stund på vilken typ av hund du har.

 

Nedan följer en lista på tre typer jag stött på under mina år som kursledare. Kanske passar din hund in, eller kanske är den en kombination eller så är den en helt annan typ. Det viktiga är att du reflekterar över vad som kan motivera din hund.

 

Typ 1 – "vorsteh'n"

En hund med relativt hög aktivitetsnivå, högt temperament. Gnäller/skäller efter några träningar för att få komma iväg. Lär sig fort. Gillar att springa efter andra hundar, men har sällan problem att gå om. Motiveras ganska enkelt genom att starta bakom någon. Ofta starkare än sin förare... Tänk på:

- noga med lydnad – alltid sitt i starten

- ropa ur spår i god tid – du färdas fort

- även en sprallig hund kan vara försiktig, träna på situationer som kan uppstå så att hunden blir trygg

- träna mycket skidåkning själv så att du får balans

- skaffa nedlugnande rutiner före start

 

Typ 2 – "schäfer'n"

En hund med relativt/mkt högt temperament. Skäller för att den ser andra hundar redan första gången. Springer gärna efter andra hundar, mycket intresserad – vill gärna fram och hälsa. Kan stanna om inte det finns andra spår att gå på. Ofta jättemycket starkare än sin förare. Denna hund motiveras enkelt med andra hundar, men ofta kan det räcka med en annan skidåkare...

Tänk på:

- lydnad är A&O

- nerlugnande rutiner innan start

- starta inte direkt efter någon

- träna omkörningar separat

- undvik att hamna först i spåret

- var beredd vid omkörningar, släpp ALDRIG fram hunden till någon annan.

- hane, se upp för bråk.

 

Typ 3 – "golden retreiver'n"

En hund med lågt/mkt lågt temperament. Kommer knappast att skälla/gnälla. Ointresserad av andra hundar. Sällan intresserad av annat än föraren, kanske godis ev. leksak. Prova olika metoder, du får hemläxa att hitta något som hunden gillar om vi inte hittar något första gången. Här är det extremt viktigt att berömma i rätt tidpunkt... då hunden förmodligen kommer att springa på förarens kommandon, mer än på synintryck...

Tänk på

- var positiv

- sätt inte ribban allt för högt

- undvik att ramla/bromsa/ropa (skrämma hunden)

- ibland kan dessa hundar tagga igång om dom blir omkörda – starta därför tidigt i fältet.

- Mycket motivation – taggande rutiner innan start.

Glöm inte motivationen - det ska alltid vara kul...