Rätt och fel

Hallå!

 

Äntligen helg i igen. Man överlevde ännu en hård arbetsvecka. Tur eller skicklighet? Svår fråga…

 

Sjönk ner i soffan och bläddrade slött i en hundsporttidning. Slöheten övergick snabbt till viss nyfikenhet och senare en portion förundran. En artikel hävdades vara skriven av ”Sveriges främsta auktoritet vad gäller inlärningspsykologi och s k mjuka inlärningsmetoder”, en expert inom både hund- och humanpsykologi. Så långt imponerande.

Skribenten och tillika den store auktoriteten, menar att alla former av förbud och bestraffningar av ett felaktigt beteende är fel. Han hävdar att all forskning tydligt visar att det inte går att ändra ett beteende med straff. Om inte straffet är mycket skrämmande, men då kan ju hunden bli chockad - ajabaja. Om straff av felaktigt beteende skulle vara verksamt skulle ju hunden ändra beteende efter att ägaren sagt ifrån några gånger. Den store auktoriteten mässar vidare och hur illa det är att försöka förbjuda ett oönskat beteende hos hunden, som att göra utfall mot andra hundar, människor, jaga efter joggare, hoppa med smutsiga tassar på folk med rena kläder (är smutsiga okej?). I detta läge är jag riktigt nyfiken på fortsättningen.

Jag läser vidare. ”…Från inlärningspsykologin lär vi oss att det som medför en bestående förändring av ett beteende inte är straff, utan att man belönar det beteende man vill att hunden ska utföra istället…”. Här efter följer några spännande exempel:
- När hunden ser en annan hund och innan den hunnit göra utfall, då belönar man med en godis, att den inte gör något.
- När hunden ser en joggare, men inte har hunnit springa iväg efter denne, belönar man det.
- När hunden ser en människa och vill hoppa på denne belönar man innan den hunnit göra det.

Författaren påpekar vikten av att ligga steget före sin hund i tanken. Man måste läsa av hunden och se vad som är på gång. Viktigt är att obemärkt smyga fram godbiten=belöningen, i precis rätt läge.

I detta läge är jag förundrad. Äntligen alla fågelhundsägare har vi funnit en välstuderad auktoritet med en metod som kan hjälpa oss med alla våra problem – Halleluja!
- Precis innan din hund vägrar ta apporten smyger du mellan och belönar att den inte vägrat!
- Precis innan din hund börjar tugga på något oönskat smyger du mellan med godisbelöningen för att den inte började gnaga!
- Eftergångar av olika slag kommer också bli ett minne blott. Precis då haren springer upp och din hund får syn på den smiter du mellan med en godis och belönar! När hunden står för fågel, och du kommenderar avance och fågeln lyfter, precis då smiter du mellan med en godbit och belönar!


Vilken osannolik tur jag hade som läste denna artikel. Uppriktigt sagt, vad ända in i glödheta Hälsingland…

 

Vi ses!

 

Tiken ägnar sig inte enbart åt belöningsträning. Foto: Torun Brate

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln

-