Rapport...

Hej,

 

Jagar man i skog eller annan svår terräng, har borta sin vän och misstänker att den står för fågel någonstans - är det magiskt att kunna kalla in hunden och den visar dig vägen tillbaka. Rapporterar din fågelhund? Spontan eller påkallat? I så fall stort grattis. Om inte - läs vidare...

 

Tidigare gick jag i villfarelsen att rapport var något bara några enstaka superhundar kunde. Vi andra fick öppna plånboken och köpa beepers och gps-halsband, för att hitta våra hundar. Men, efter att ha träffat en mycket kunnig och meriterad fågeljägare från Arvidsjaurskogarna ändrade vi uppfattning. Roger som han heter var övertygad om att alla hundar går lära att rapportera, i vart fall hade alla hans vorsteh kunnat det.

 

Hur gör man då?

 

1. Grunden är en vanlig inkallning
Ju bättre och säkrare inkallning du har desto enklare blir det. Om du tränat så att hunden förknippar en inkallning med att du har något otroligt kul att erbjuda är fortsättningen enkel. Din inkallning får inte per automatik betyda att hunden måste sluta med det roliga, för att komma till dig och bli kopplad. Så ta för vana att erbjuda en dragkamp, en korvbit, en kastapport - något kul. Släpp därefter iväg hunden igen...

 

2. Vänta tills hunden är ståndfast

Vissa hundar har tidiga och rejäla ståndanlag. Andra är lite senare i sin utveckling. Det går alltså inte säga hur gammal hunden ska vara innan man börjar. Vänta tills du ser att den står fast, sen kör du vidare.

3. Börja kalla av från ståndet
Sitter inkallningen och hunden står bra, är det bara att försöka kalla av  från ståndet. Har du tillgång till en hönsgård, fasanvoljär eller likande så kan man börja där. De flesta hundar tar stånd mot en voljär. Stadsparkens duvor kan nog också funka för dig som bor mer centralt. Låt hunden stå en stund och kalla sedan in den. Direkt den kommer till dig beröm och be den visa fåglarna. Följ med hunden tillbaka till fåglarna och beröm...


4. Kalla av från ståndet i skarpt läge

Funkar det nu bra att kalla av hunden kan man köra vidare i skaprt läge. Välj dina tillfällen.  Misstänker du att hunden står nära fågeln så är det inte läge. Den kan då vara svår att få att släppa fågeln. Då hunden kommer på din inkallning ska den nu verkligen få uppleva att det var värt besväret. Följ hunden tillbaka, och direkt ni får fågeln på vingarna ska den saluteras eller fällas. Jag kräver här inget nytt stånd, utan hittar vi tillbaka till fågeln så skjuter jag. Skott från Berettan är den ultimata belöningen. Det är med den jag visar att husse är bra att ha med i en fågelsituation.

5. Variera
Överdriv inte med kalla av hunden för ofta. Variera dig, så att du oftare går fram till hunden och avancerar direkt, än du kallar av den från ståndet. All rapportering lyckas ju inte, vissa dagar är fåglarna för skygga för att tillåta en rapport. Då är det bäst att låta bli. Du ska ju inte förstöra hundens jobb. Det är heller inte önskvärt att din hund bli för sugen på att rapportera. En påkallad rapport är nog bättre än en överdrivet spontan...

5. Lär dig se hundens rapport
När du tycker att det går riktgt bra att kalla av hunden från ståndet kan du börja tona ner inkallningen lite. Smyg upp bakom hunden på ca 50m håll och göm dig. Du ska fortfarande se hunden. Stå sen bara och vänta. Vänta länge. Händer inget så kan du vissla lite lågt. Men bli inte förvånad om den utan signal snart lämnar ståndet försiktigt och letar upp dig. Memorera nu hur hunden ser ut och gör då den får syn på dig. Ta med den minnesbilden ut på jakt. Alltför många kan inte läsa sin hund då den rapporterar...

 

Jag minns - Iver hade varit borta länge. Frustrationen steg. Vad ända in i h-vete höll han på med? Vi visslade och kallade, till slut kom Iver tillbaka. Vi gick vidare men han ville tillbaka till samma ställe. Vi fattade ingenting och blev ännu argare. Fy fanken vad skäms nu när man vet bättre. Gör inte samma misstag...

 

Lycka till!

Om du använder modern teknik - tänk dig för, den kan göra din hund sämre...

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln

-