Det ser lovande ut...

Hej,

 

Förutsättningarna har varit goda. En varm tidig vår i kombination med gnagare i överflöd. Det har liksom varit upplagt för en bra föryngring. Nu strömmar det även in positiva rapporter från skogen.  Timmeråkarna får ideligen väja för tjäderkycklingar som spatserar längs skogsbilvägarna. Sommarstugeägare har orrkullar på sina gräsmattor.Det talas om stora kullar, tidigt födda och redan flygdugliga.

 

Men man kan ju inte bara gå på 2nd-hand-news. Det gäller ju att göra sina egna efterforskningar också. Sagt och gjort, igår tog jag Jagr vid sidan och begav mig till skogs på hemmaplan. Vädret var ju för en gångs skull drägligt. En frisk sval vindfrån norr höll dessutom "åte" (=flugor och mygg) borta. Våra marker i Söderbodan är tyvärr inte kända för att vara några skogsfågelmarker, så förväntningarna var låga. Alla sanna norrläningar vet ju att det är bästa knepet för att slippa bli besviken.

 

Redan efter ca 100m upp på närmsta hygget fann vi en grann orrtupp. En bit upp i surskogen ovanför såg jag på Jagr att det doftade gott igen. Denna gång hittade vi en fin orrkull. 7-8 kycklingar stora som järpar flög upp och träade. Hönan skrockade en bit bort. Vi vände och gick vidare längs hyggeskanten. 5 minuter senare visslade en järpkull upp framför oss. Även de var rejält flygkunniga för årstiden. Glad i hågen styrdes kosan hemmåt. Ryktena verkar bygga på viss sanning. Den gamla devisen "...det måste vara sant för detta har jag hört av många..." - är inte alltid missvisande!

 

 

Positva föryngringsrapporter är alltid trevliga att få. Sommaren känns nu bara så onödigt lång...

 

Vi ses//Peter

Tjäderkyckling....

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln

-