Reflektion...

Lynx får en puss efter väl utfört arbete! Lynx får en puss efter väl utfört arbete!

Hej,

 

Stort tack till alla valpköpare hos Boviksbadets Kennel som kom på helgkurs hos oss. Det var verkligen kul att se er jobba med era hundar. Det blir i vanlig ordning rätt högt tempo och mastigt program en helg som denna. Tveka inte att höra av er om ni har några fortsatta funderingar - Lycka till med jakt och prov!

 

Om jag blickar tillbaka reflekterar lite över de hundar och förare vi sett under åren framträder ett rätt tydligt mönster.

 

"Hundar som inte kan gå i koppel utan att hoppa runt och bogsera sin ägare har problem med de flesta saker en fågelhund ska behärska"

 

...nej-kommandot...
...sitta still...
...stanna...
...inkallning...
...och inte minst apporten!

 

Därmed inte sagt att bara hunden kan gå i koppel så är allt klappat och klart. Men, det räcker oftast med att se folk ta ut sin hund ur bilen, se dem sätta på kopplet och gå en kort promenad, för att avgöra hur det är ställt med ledarskapet och samarbetsviljan. För en otålig man som jag är det nästan lite frustrerande att se på. Speciellt med vetskapen att det bara tar några minuter att lära hunden gå lugnt, följsamt och med uppmärksamhet på sin ägare. Det krävs endast beslutsamhet – lite tajming och konsekvens. Detta tar dock inte bara några minuter för föraren att skaffa sig. Lägg därtill viss rädsla att göra fel, så blir ledarskapet över hunden än mer diffust. Samvaron med en livsglad, understimulerad och olydig vorsteh blir snabbt mindre kul. All behövlig träning blir ett straff i sig och blotta tanken att skämma ut sig offentligt med sin hund avskräcker från allehanda framträdanden. Bland denna bistra skara hittar vi alltså inga glada jägare eller provdeltagare.

 

För att komma vidare, få till tajmingen och börja lyckas med sin hund kan man behöva lite hjälp. De kennlar som anordnar tidiga och återkommande valpträffar med sina köpare är helt rätt ute. Fler får en bra start med sin hund. Man lär och inspireras av varandra – på så vis kommer fler lyckas på både jakt och prov!

 

Tre D - som kom ihåg!

Daglig disciplin...
Daglig motion...
Daglig kärlek...
- testa även på din livskamrat :-)


 

Apportträning...

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln

-