Nya tider...

God måndag,


Av och till hörs och ses vissa diskussioner om SVK's eftersöksprov. Det debatteras huruvida särskilda prov ska få anordnas i konkurrens med de ordinarie.

En bra utgångspunkt i alla diskussioner med olika ståndpunkter är - Vad som är rätt eller fel, är ofta svårt att avgöra innan man testat. Sagt och gjort. I Skellefteå har vi på eget bevåg och trots visst motstånd arrangerat ett flertal särskilda eftersöksprov. Alltid en veckokväll och med begränsat antal platser. Har det funnits fler intresserade än provplatser, har vi arrangerat ytterligare kvällar. Anledningen till detta påhitt var att alla helt enkelt inte kunde starta på det ordinarie provet. Vissa visste t ex att de skulle vara bortresta, andra skulle arrangera provet ifråga etc.

I år fortsätter arrangera dessa "öppna" särskilda prov. Varför då?
Jo, de slutsatser vi kunnat dra är bara positiva:

 

  • Alla startande inklusive domare och provledare uppskattar att avverka provet under ett par timmar en vanlig veckokväll. Liten risk för krockar med andra sommarmåsten...
  • Ovanstående har gjort det enkelt att hitta domare som ställer upp...
  • Det är normalt betydligt svalare på kvällen en på dagen i juli månad. Hundar och ägare slipper stekas och våndas med långa själadödande väntetider. Många minns med fasa de stora ordinarieproven, som snarast dödade lusten att starta på prov...
  • Om det mot förmodan skulle skita sig, finns alltid chansen att snart starta igen, utan en massa resande. Det avdramatiserar det hela på ett positivt sätt...
  • Det är betydligt enklare ett peppa nya hundägare att våga starta på ett litet avslappnat särskiltprov med ca 6 startande, jämför med ett stort ordinarie prov...

Domarna och provmarkerna varit de samma som på våra ordinarie prov. Därmed kan man säga att skillnaden mot ett ordinarie prov inte är annan än namnet och tiden för utannonsering.


Det har gjorts försök att få till en kombinerad klubb- och provdag. Målet har varit att ha kul och skapa gemenskap. Förespråkarna av detta har då sett de särskilda proven som hot mot klubbgemenskapen. Jag anser än en gång att man ska kika på upplägget inom SVK Västerbotten. Vi anordnar en speciell "Trivseldag" - bara kul, inget prov. Prov är alltid prov - med nevositet och glada vinnare och bistra förlorare. Ingen vidare kombination för en lyckad trivseldag...

I alla sammanhang finns konserkvativa röster som oroas av förnyelse. Förändringar är av gammal hävd något farligt och juu förr ju bättre. Men vågar man bara testa lite nytt kan man kanske skapa något som bättre passar utövarna. Testet vi i Skelleftegänget gjort kanske skulle stöpas om till våra Ordinarie prov 2013? Vi bokar bara in ett antal vardagskvällar, med maximerat antal platser per kväll och låter domarna slåss om vilken kväll de vill se våra duktiga hundar på...

I morgon tisdagkväll den 9juli kör vi första provet - lycka till alla startande!


Vi ses!

För er som ska på Riksprovet - det ryktas om att det blir gås i elitklass...

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln

-