Jul och barnuppfostran...

Jomen hej igen!

 

Nu är det bra nära. Bara en liten ynka vecka kvar. Finns visst hopp om att orka. Inte minst Julklappsköpen har gått över förväntan. Tack "www" för att vi slipper trängas på stan. Öppet 24-7 och ett enormt utbud!

 

Vid sidan av julbestyren händer även annat. Jaana kämpar t ex på i skidspåren. Lynx är under aktiv inkörning. Ni som träffat vårt "l"odjur vet att det är en hund med mycket av det mesta. Han är en urkraft - så även i skidspåren. Han kan óch vill verkligen springa. Men ju mer spring desto tydligare regler krävs. Man ska ju t ex kunna sitta still och vänta på att matte får på sig sina skidor och stavar också. Inte lätt. Vid en tappad lina ska han kunna stannas och kallas tillbaka. Svårt. Ska man var lite elak kan man säga att Lynx i början uppvisade samma speedade sidor som en tomteboostad Peter 5år. Jaana tog sig en liten funderare och sen har det börjat ordna upp sig. Vi har helt enkelt utsatt Lynx för startproceduren "sitta still medan Jaana tar på sig skidorna". Det blev en del av och på. Och när Lynx kokade över blev det till att gå tillbaka till bilen. Slut på det roliga. Thats it - no more no less!

Vadan denna "hemska" behandling?

 

Jo grejen är den att man redan innan bestämt sig för att hunden inte ska få credit för att flippa ur och bete sig. Dvs skrika, skälla, hoppa runt och ändå sen får rejsa i skidspåret. Man har sin plan klar. Följer den, agerar lugnt och balanserat och möjligen spelar lite extra bestämd. Man tränar alltså in önskat beteende under full kontroll innan man sen ska nyttja det i praktiken. Fattar du? Matte är lugn och stabil för hennes skidåkning blir ju inte förstörd. Allt var ju bara övning. Fördelarna är så uppenbara. Man har hela planen klar i förväg. Slipper improvisera sig heligt och uppriktigt förbannad på plats. Förvånansvärt snabbt sprids lugnet till hunden också. Poletten trillar ner...

Tänk om en och annan förälder skulle testa denna metod på sina barn? Min mamma borde defintivt ha gjort det då jag var i värsta trotsen. Jag försökte nämligen rätt ofta få min vilja igenom genom att flippa ur. Känner någon förälder igen sig? Hav förströstan. det går över efter sådär 20år. Har ni inte lust att vänta? Jamen ta då och träna dina barn lite som en vorsteh - mycket motion, tydliga regler, mycket gos, mat på bestämda tider - glöm int att börja tidigt ;-)

 

//Livscochen

 

 

Jaana och Iver in action...

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln

-