Vinterripjakt 2012

Hej,

 

En jaktkompis du aldrig slipper undan är vädret. Ibland är "hon" din bästa vän. Ibland det motsatta. Oavsett är det bara att gilla läget, acceptera och anpassa sig efter rådande situation. På årets vinterripjakt hade vi INTE någon vidare jaktkompis i vädret. Korta solglimtar byttes snabbt till kraftig blåst och snöfall som gjorde jakten svår och stundtals omöjlig. Riptillgången var glädjande god, men de var onödigt skygga. Ofta tog de till vingarna när man var på väg upp till hunden, på ca 60m håll. Men får man tillräckligt många chanser infinner sig ändå viss jaktlycka till slut. En afton hade vi 16 fågeltagningar med Lynx på 2 timmar - Yiiihaaa! 
 

Vinterjakt på ripa är inte lätt. Det kan vara alldeles underbart, sol, bra före för hunden och trygga snälla ripor. Tyvärr är dessa dagar väldigt få. Ofta får man tampas med rätt tuffa förhållanden. Det gör bara att man minns och skattar de soliga stunderna desto högre.

 

Det finns dock några saker som kan bidra till en mer lyckad jakt:

 • Bo ute på fjället.
  Att kunna skida ut direkt från stugan är ett måste, enligt mig. Man kan matcha hundarna bättre, med kortare turer och vila i varm stuga när vädret sviker. Man orkar själv hålla ut dagarna om man enkelt kan ta en rejäl lunchpaus. Bekvämt, jodå. Men jag är ju bekväm. Oftast är jakten som bäst sista två timmarna på dagen, så bränn inte ut er för tidigt. Men det visste du nog redan.
 • Lätta skidor med bra fäste
  Jag använder stighudar på lätta plastskidor. Kan alltså enkelt klättra upp, eller ta mig lagom snabbt ner till hunden där den står. Skyttet blir bra mycket säkrare och bättre om man inte halkar omkring och kräver stavtag för att få sig fram. 
 • Vältränade hundar med friska tassar
  Föret kan ibland vara rejält tufft, både för kondition och tassar. Att försöka jaga med en dåligt tränad hund eller en med halvtaskiga tassar är närmast kriminellt. Vi har tre hundar vi kan rulla runt på. det innebär rätt korta pass, med bra återhämtning och skulle någon bli sliten blir man inte utan hund. Tassarnas kondition kan man också påverka genom regelbunden tillsyn, filning och smorsel med t ex salicylsyravaselin.
 • Rengjord bössa och vassa laddningar
  Hagelbössan får inte vara för flottig, då kan den lätt frysa ihop. Ta isär påken, lägg mekanismen i T-röd eller Fotogen. Blås rent med tryckluft. Skotthållen kan ibland bli lite dryga. Se därför till att ladda med lite vassare hagelammo. 36gr 5:or med extra speed ska det vara, om du frågar mig.
 • Vältränat skytte och flås
  Det underlättar alltid. Allt blir så mycket roligare då. Inte kul om man inte orkar skida på i avancen tillräckligt. Hagelskytte på skidor är heller så lätt. Träna, träna och träna.
 • God mat och gott sällskap
  Kanske det allra viktigaste för en trevlig jakt. Självklarheter...

Fortsatt skitjakt på er! //Peter

Gamle Iver visade sin erfarenhet och sitt "go" dessa dagar - KUL!

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln

-