Viltspår - vägen mot ett lyckat avslut på jakten

Iver efter en lyckad insats... Iver efter en lyckad insats...

En vorsteh är en allroundhund - som rätt använd kan glädja sin (j)ägare på många sätt. Vill man jaga nästintill hela året runt så vette tusan om någon annan ras kan mäta sig med en vorsteh. Lägger man till att man faktiskt kan hjälpa till och städa upp efter viltolyckor längs vägarna så blir det mer än fullt upp för en vorstehägare - om denne vill. 

En vorsteh är en ypperlig eftersökshund - om den tränas i uppgiften förstås. Att reda ut skottplatser och ta sig an ett viltspår är ingen självklar enkel uppgift. Inte bara för hunden. Det kräver även en kunnig uthållig förare. Det krävs åtskilliga träningsspår och skarpa eftersök innan man börjar inse vidden av vilka utmaningar man kan ställas inför. Besluten som snabbt ska tas är många. Blir det fel får viltet lida. Uppgiften är svår, men hedersam. 

Det är därmed lite underligt att Vorstehklubben var mycket sent ute med att införa ett eget championat för viltspåret (SEVCH). Det är alltså först 2015 som vi ser diplomet delas ut till vorsteh. Konstigt men sant. När man lyssnat till åsikterna från motståndarna till SEVCH kan man undra om de glömt vilken hundras de företräder, eller om de ens orkar jaga på riktigt längre. En vorsteh är ju en hund med stora gåvor förutom fågeljakten - inte minst för eftersök på allehanda vilt. Så stort grattis till er som tränar på och testar era viltspårkunskaper på proven. Ännu större lycka kommer ni uppleva den dag ni hjälper en oturlig klövjägare eller reder ut en trist viltolycka.

Så ut och träna viltspår. Detta är en utmärkt syssla för att skärpa hundens sinnen. Inte minst nu under sommartid då vi inte kan släppa hundar lösa i skog och mark.

 Vi ses!
 

Lyckat eftersök på älgko som gick undan flera km. Vorstehn fick då lämna över till kompisens gråhund...
Lyckat eftersök på älgko som gick undan flera km. Vorstehn fick då lämna över till kompisens gråhund...
lyckat eftersök på skadat rådjur - med vorsteh
lyckat eftersök på skadat rådjur - med vorsteh

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln

-