Beslutsdoktorn...

Jomen hej!

Jaana är fortfarande på säljkurs i Mexiko. Att vara frulös en hel vecka känns lite trist. Att komma hem till ett tomt hus är ingen höjdare. Man måste nog anstränga sig lite när hon kommer hem, så man inte blir utbytt...

Nåja, dagen livades upp av ett föredrag av en talför sörlänning. Karl’n kallade sig för ”Beslutsdoktorn”, och hade  doktorerat i ämnet Business Intelligens. Någonstans där höll jag sånär på att logga ut mentalt. Att vara duktig på prata är ju inte detsamma som att ha något att säga. Men si där hade jag fel. De två timmarna med Beslutsdoktorn flög iväg på ett både kul och tankeväckande sätt.

 

Ämnet som behandlades var hur vi människor tar beslut, på jobbet och i vardagen. Alla gör ju det på något vis. Väckarklockan ringer, ska jag ligga kvar eller kliva upp? Ett beslut krävs. Alla tar beslut hela tiden. Det handlar alltså inte om vilket yrke man har.

Vetenskapliga studier visar att de två största besluten en medelsvensson anser sig ta under sitt liv är att köpa hus och att gifta sig. För de flesta är husköpet förknippat med att bevaka husannonser, jämföra olika bostadsområden, överväga avstånd till jobb, skola och mataffär, gå på olika husvisningar, diskutera med banken och se över totalekonomin. När man väl hittat ett hus betalar man åtskilliga tusenlappar till en besiktningsman, som granskar och synar objektet, innan man slår till. Man vill på alla sätt försäkra sig mot obehagliga överraskningar. Beslutsprocessen är med andra ord rätt rigorös.

Ser man till det andra stora beslutet i livet är beslutsprocessen en helt annan. Valet av make/maka sker i regel med mycket undermåliga beslutsunderlag. Inte minst är man själv besiktningsman. Man anlitar ingen utbildad professionell, som lämnar garantier på utfört jobb. Nej, man gör jobbet helt själv. Inte sällan är nämnde besiktningsman onykter när den första visningen sker och eventuella dolda fel och brister ska synas. Vem skulle leja en onykter besiktningsman vid husköpet? :-)

 

Beslutsdoktorn gick vidare med en liten övning. Vi åhörare fick uppdraget att göra ett val. Läs och fundera hur du skulle välja:
A – du får 3 miljoner kronor i handen, garanterat, varsågod.
B – du får 4 miljoner kr, men måste dra lott. Vinstchansen är 80%, men risken finns att du får 0kr.

Förmodligen valde du A. I så fall valde du lika med ca 80% av jordens befolkning. Nästa val, hur väljer du nu?
A – du krävs att betala 3 miljoner kronor.
B – du krävs att betala 4 miljoner kronor, men du får dra en lott. Chansen att helt slippa betala är 20%.

Förmodligen valde du B denna gång. I så fall valde du lika med ca 80% av jordens befolkning.


Oavsett vilket land man kommer ifrån, vilken utbildning eller yrke man har, väljer folk hellre en säker vinst än att riskera att förlora alltihop. Man är även beredd att chansa för att slippa en obehaglig utgift. Om vi kan vinna något är vi alltså mindre riskbenägna, än om vi riskerar något obehagligt. Hur smart är detta egentligen? Vad avgör våra beslut, hjärnan eller magkänslan? Tål att tänkas på, om man orkar... 

 

Läs mer om Beslutsdoktorn här: http://beslutsdoktorn.blogspot.com/

 

Ett dåligt beslut är bättre än inget beslut - vi ses!Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln

-