Undvik urspårning!

Snart dags för skarpt spårläge!

 

Både senaste Svensk Jakt & Brukshunden har utmärkta artiklar om hur man kan förbättra sig. Utan att gå in på detaljerna med hur man börjar och vad som motiverar - här är några mina favoriter:

 

1. Använd rätt grejor

Sluta låta dig släpas runt i dragsele med nylonlina. Om man glömt handskar så osar det både bränt kött och svordomar kring ekipaget.

TIPS:

- Jag har äntligen köpt ett spårhalsband. Det betalade sig första kvällen.

- Jag använder plastade linor, lite tyngre, lite klibbigare, men underbara för humöret.

 

2. Häng med i svängarna

Släpp inte hunden fritt att hitta på bus. En hund i lina gräver inte ner spårslutet och den driver inte rådjur.

TIPS:

- Spåra alltid i lina, på det sättet lär du dej att se när hunden spårar, du kan stötta när den tappar bort sig och undvika att den gräver ner spårslutet... Dessutom kan du träna under hundförbudstiden utan att det är några som helst risker för att den ska fräsa iväg med något rådjurskid.

För eftersöksprovet - träna apport separat och låt den någon gång göra ett "lös-spår", men bara i undantagsfall. 

 

3. Låt hunden ta fram kartan

Saker som är enkla gör att vi blir nonchalanta, så även hunden. I Brukshunden görs liknelsen med ett Stockholmsbesök. Åk och hitta till Globen - tja, inte är det så himla märkvärdigt, det är ju både skyltat och sedan ser man den ju lång väg... Men åk och hitta till Andersson som bor på Storgatan 20, 3 trappor upp någonstans i huvudstaden. Tja, då blir det en helt annan sak.

För hunden så är en tinad trut/räv att likställa med Globen. Det är så enkelt att finna att dom inte ens behöver slå upp i kartboken utan kastar sig ut och chansar direkt.

TIPS -

- träna med saker som doftar mindre i slutet (vinge, dummie, träpinne, plastbit)

- släpa inte vilt, bär det och lägg ut det i slutet

- lägg ut ett spårslut långt i förväg (inte vilt men vinge/dummie) så att det inte luktar så mycket. Om spåret går som ett U vid en väg kan man droppa ut slutet flera dagar i förväg.

- lägg inte alltid spårslutet så lättillgängligt - det måste inte ligga uppe på en stubbe, utan låt det ligga bakom en tuva

 

4. Installera farthållare

Visst ser det snyggt ut med en vorsteh som sträcker ut i full galopp, dock är det inte så kul vid skarpt eftersök på älg med förare och skytt som ska skena bakom...

TIPS:

- Gå alltid i din egen takt, låt inte hunden rusa själv. Lär hunden att stanna i spåret och att det är du som bestämmer farten. Återigen en fördel med spårhalsband!

- För en orutinerad hund i kort lina, låt den inte ringa 40-60 meters ringar i full galopp, lär den att gå i spårkärnan genom att bara stanna upp i fall hunden drar iväg på sök.

 

5. Tänk som en älg

Det är enkelt att springa fort och slarvigt för att hitta en utlagd räv på en tallhed i motvind, dock är det sällan man hittar älgen där...

TIPS:

- lägg spår i oländig contorta, uppväxta våtmarker, sly och myr. Eller varför inte över asfaltvägar, längs grusväg och på lägdor. Att lära hunden hantera olika underlag är både värdefullt praktiskt, men oxå ett sätt att utmana så att det inte blir lätt och därmed slarvigt. Variation är nyckeln till utveckling!

- gå inte enligt ett givet mönster (50-50-50-50) utan snirkla och backa, vänd och gå tillbaka. Älgen har inte läst spårbeskrivningen. Ytterligare ett sätt att få hunden att kolla kartan.

- träna med korsande spår, antingen färska viltspår, eller en kompis som passerar med något annat.

 

6. Slutet är nära?

I samma sekund som du släpper din vorsteh på ett släpspår är jyckens "bild" av uppgiften klar - 200 meter bort ligger det något viktigt - nu ger vi järnet!!!

TIPS:

- prova lägga ut flera föremål längs ett spår på 75-100 meter. Visst kanske hunden blir lite förvånad i början, men kolla in hur noggrann den blir med att följa spåret - det kan ju finnas intressanta grejor redan efter 10 meter, bäst att inte slarva! Variera antalet föremål och även spårets längd. Det kan vara benbitar/skinn/fjädrar/vingar/blodstänk/dummies, ja vad som helst som gör hunden intresserad.

 

7. Skarpt läge

Fågelhundar som bara uppfattar skott i samband med fällning av fågel eller att dom ska apportera kan bli svårhanterliga på skarpa eftersök. Anledningen är att vid skadskjutningar så inväntar man inte det "perfekta skottet" utan om tillfälle bjuds så försöker man fälla djuret och korta lidandet. Något som innebär att man kan faktiskt behöva spåra vidare efter att skott avlossats och då vill man att hunden är koncentrerad och kan fullfölja sitt uppdrag.

TIPS:

- vänj hunden vid att skott inte innebär att man kastar sig iväg och försöker se vad som händer. Träna med att någon skjuter på annan plats när du går spår, öka med att skytten följer med och skjuter osv. Prova även skjuta själv.

 

8. Chilla

Ett spår som är 5 minuter gammalt blåser fortfarande omkring i skogen. För hunden är det som att du gått med en högtryckstvätt och sprayat parfym runt dej. Det är inte enkelt att foka på en "spårkärna" på marken då utan hunden får belöningen (hittar vittring) när den sätter nosen högt.

TIPS:

- Låt spåret ligga läääänge - upp till 24 timmar är inget problem för en tränad jycke. Öka tiden successivt, men fler spår som är 1-4 timmar än 4-6 minuter är min tumregel. Variation återigen!

 

9. Om du inte vet var du är hittar du inte hem...

Det är viktigt att lita på hunden, det är trots allt den som ska göra jobbet och inte du som ska styra hunden längs en upptrampad stig. Dock är det viktigt när du börjar träna och när du ökar svårighetsgrad att du vet precis var spåret är, annars är det omöjligt att starta om/gå vidare.

TIPS:

- Snitsla noggrannt, befinn dej själv i spårkärnan och låt inte hunden ringa utanför linans längd annat än i undantagsfall (stark vind). Om hunden ringar/vimsar, stå bara stilla i spåret och beröm när hunden tar an spåret igen.

- Gå osnitslade spår med jämna mellanrum för att kolla av att ni tränat rätt. Från början väljer jag att lägga dessa själv så att jag ändå har lite koll, men allt eftersom man känner sig säkrare kan man be andra lägga dom här spåren så får man öva på att lita på hunden.

 

10. Träna, träna, träna!

Med variation och utmaning så kommer ni göra oanade framsteg i spårskogen. Det man är bra på blir roligt!

 

LYCKA TILL!

/J

Lillebror Patrik o Iver efter en lyckad kalvspårning...

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln

-