Träningstips...

Hej,

I söndags hölls vårens första kurs för de lite yngre fågelhundarna. Fokus låg på grunderna och påminna hundägarna nya som gamla – om allt arbete som måste göras. Fritt följ – inkallning – stopp – stadga – apportens grunddelar...och en massa fika och hundsnack förstås.

 

I vanlig ordning så handlar mycket om ledarskap på våra kurser. Tydlighet från föraren och ett fungerande beröm + nej-kommando är vägen till framgång. Vissa hade kommit en bra bit på vägen medan andra har en bit kvar. Men ingen orsak till oro. Det är ju många fina träninsgdagar kvar innan 25augusti och fågelpremiären.

 

Tack alla medverkande till en trevlig dag trots snöslask och gråmulen himmel.

Vi ses nästa gång!


 

Träningstips 1 – ledarskapsmys.
Sätt dig på golvet med ryggen mot väggen. Kalla till dig hunden och se till att den lägger sig i ditt knä. Vänd hunden så den ligger helt på rygg mellan dina utsträckta ben med huvudet upp mot din överkropp. Agera lugnt men obevekligt bestämt - detta är ingen förhandling. Du bestämmer och hunden ska bara foga sig. Pyssla om den, med mycket gos och kel. Kontrollera tassar, lyft på läppar och kika till tänder. Se det som en liten besiktning.

 

Denna lilla övning säger en del om ditt ledarskap. Går det lugnt och sansat till? Fogar sig hunden? Slappnar den av och trivs med ditt pyssel? Grattis – då har hunden förtroende för dig.

 

Blir denna övning istället mer av en brottningsmatch? Hunden vill inte ligga kvar, utan sprattlar och vill upp? Då är det högt tid att bestämma sig och agera därefter. Hunden får streta emot hur mycket den vill. Den ska bara ligga kvar. Minsta lilla tvekan hos dig som förare genomskådar hunden omedelbart. Så tänk igenom ditt agerande och möjliga händelseförlopp innan du sätter dig ner och tar det behövliga utvecklingssamtalet.

Lycka till!

 

 

 

Träningstips 2 – inkallning med vardagsstörning.
Varje dag ger du hunden mat ett par gånger. Nyttja detta tillfälle till en liten inkallningsövning. Sätt/lägg hunden på en bestämd plats. Ställ fram maten och var beredd på att hunden kliver upp. Korrigera och kräv att hunden är kvar på sin plats och inväntar ett varsågod. Det brukar gå rätt fort att förstå vad som gäller för att få mat. Låt sen hunden springa fram och äta några tuggor. Ge ett inkallningskommando tillbaka till utgångsläget. Vad händer? Kommer hunden till dig. Grattis – belöna med att omedelbart "ja-varsågod" och låt hunden fortsätta sin måltid.

 

Eller, händer ingenting då du kallar på hunden? Den fortsätter äta, kanske med ökad intensitet dessutom? Testa direkt ett skarpt "NEJ". Om hunden slutar äta, och kanske vänder sig om mot dig, ge direkt beröm och kalla in den till dig, och låt den återvända till maten igen.

 

Eller, händer ingenting efter vare sig inkallnings- och NEJ-kommandot? Då får du helt enkelt agera "surtik". Stega bestämt fram till hunden och påtala snabbt budskapet med all önskvärd tydlighet, enligt gamla testamentet. Du som förare betalar för maten och bestämmer hur och när den ska ätas. Punkt slut. Snabb korrigering alltså. Backa sen direkt undan och kalla in hunden med din snälla röst. Beröm då hunden kommer och låt den sitta och vänta en liten stund. Ge varsågod och låt hunden fortsätta äta en stund. Upprepa proceduren en gång till. Har du en lite mjukare hund brukar budskapet gå fram rätt snabbt. En matsnål lite hårdare hund kan behöva ytterligare en påminnelse om vad "hit" betyder...

Lycka till!

 

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln

-