Lek och ledarskap

Träningstips – "dragkamp för ledarskapet"

 

En dragkampsövning stärker faktiskt ledarskapet och formar ett litet nytt sätt att berömma. Logiken är enkel. Hundar gillar att leka. Men det är den allsmäktige chefen som både inbjuder till lek och bestämmer när densamma ska upphöra. Hundar älskar en allsmäktig ledare. Det ger den trygghet och livskvalitet. En bra ledare har tydliga regler och erbjuder en bra tillvaro för den som följer dem. Enkelt eller hur?

 

Hur gör man då? Jo, ett halvmeterlångt rep med knutar i ändarna fungerar alldeles utmärkt för ändamålet. De flesta hundar brukar gå inbjuda till lekfull dragkamp. Börja i garaget eller i något annat avgränsat område som hunden inte kan avvika ifrån. Busa igång och inbjud till lek. Ju mer social kamplust hunden har desto mer eggad kommer den bli av upptåget. Kampa och gör lite lagom motstånd i dragkampen. Låt hunden "vinna" och få leksaken. Vad händer?

 

- Kommer hunden spontant tillbaka för att leka mer?
Utmärkt, du fick just ett litet mått på samarbete! Erbjud en ny dragkamp, där du efter en stund stannar upp och kommenderar slut på leken. Föremålet (tänk nyfälld tjäder) är nu ditt och det ska hunden acceptera. Om inte, så var rejält tydlig kring äganderätten. Samma agerande gäller om hunden blir för taggad och säker på sin egen äganderätt under dragkampen. Var tydlig – du bestämmer när leken börjar och när den slutar. Inga tveksamheter.

 

- Släpper hunden föremålet direkt?
Ingen fara, ta bara upp leken på nytt. En ranglåg eller icke lekvan hund kan vara blyg till en början. Men det brukar släppa. En hund med mycket låg social kamplust kan också vara lite seg. I det fallet bör man nyttja tillfällen då hunden haft en lite tråkig dag, utan andra aktiviteter. Ge inte upp.

 

- Går hunden undan med sin trofé och vill behålla den själv?
Intressant, du ser ett visst mått av självständighet och brist på respekt. Vänta en liten stund och se vad som händer. Kanske kommer hunden tillbaka för att leka mer – bra. Om inte, gå fram till hunden och kommendera loss. Inga tveksamheter. Återigen, den nyfällda "tjädern" är din, bara din och det ska hunden acceptera. Om inte, så var rejält tydlig kring äganderätten. Upprepa dragkampen, där du efter en stund stannar upp och kommenderar slut på leken med dig som segrare.

 

 

Prova berömma inkallning med att erbjuda en kul dragkamp. Du kommer förmodligen sen märka att hunden ökar farten in till dig. Den kommer alltså inte bara för den måste, den kommer för den vill!

 

Lycka till!

 

Repstumpen brukar snabbt bli mycket omtyckt...

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln

-