En fasan blev till en tjäder...

Hej,

 

Tanken var att jaga fasan i södra Sverige denna helg. Men resan blev tyvärr uppskjuten, till förmån för lite tjäderjakt. Man kan kalla det för kompensationsjakt. En hygglig kompensation skulle det visa sig.

 

Så här års kan skogsjakten vara lite svårare än under premiärveckorna. Men vi hittade bra med fågel och lyckades lura en och annan. Ju svårare jakt desto högre värderar man det lilla man får.

 

Vi fick även en försmak av den analkande vintern. Under lördagen kom ca 5cm snö - men då man har en varm stuga och en mysig fru gör det lite och ingenting att man går och fryser. I bister gryningstimma lämnade jag både fru och stuga för att frysa och vaka på spelorrar.Tyvärr uteblev spelen denna helg, men jag fick lite tid att grubbla över världsproblemen - t ex vad krävs för att lyckas i skogen? Dessa tankar rann fram:

 

 • Söket:
  Ju bättre reviering desto vidare sök kan hunden ha utan att man tappar bort den. Jag vill gärna att jycken söker upp mig, och checkar av att jag ser att den passerar mig. Blir söket för djupt fram i marken blir det knepigt att veta vart man har sin vän.
  Tips
  - belöna med en t ex köttbulle, så att det blir värt att komma in till dig...
 • Löparbetet:
  En bra skogshund står för färska löpor. På senhösten är det inte alltid fågeln går att trycka fast. Då blir det svårt för en hund som inte står annat än för direktvittring. När man skickar på hunden i löpan ska den avancera i din takt. Du ska alltså bestämma farten, helst utan att behöva säga något. Man MÅSTE halvspringa för att hinna i fatt en tjäder som går undan. Men terrängen kan göra det svårt att springa hela tiden. Måste du stanna upp får INTE hunden gå på själv.
  Tips:
  - Hygglig fysik underlättar långa och många löpjobb.
  - Styr inte hunden, låt den jobba självständigt.
 •  Ammunitionen:
  Skogsjakt, speciellt på senhösten kan kräva lite extra pulver i bössan. Fåglarna lättar på längre håll och är mer påpälsade. Det är INTE bara antal gram bly och US.nr som avgör. Leta efter "super" eller "extra speed" på ammolådorna, ca 36gr US.5 eller 6. De levererar budskapet.
  Tips:
  - Snåla inte och köp med billiga hagelpatroner. De är billiga av en anledning.
 • Sök skottlägen:
  Tjäder vill gärna ha lite öppnare ytor för att lyfta. Gärna med lite skydd mellan sig och förföljaren. Läs terrängen och sök dig till traktorvägar, rågångar, hyggeskanter etc då du springer på löpan.
  Tips:
  - Reflektera över missade chanser. Var borde jag ha stått?
 • Skyttet:
  Skogsjakt kräver snabbt instiktivt skytte. Hur ofta tränar du på att skjuta medan du halvspringer fram i skogsterräng? Förmodligen för sällan. Därför träffar du heller inte lika ofta. Men det gäller att fokusera på skyttet. Tänk inte på hunden. Om den inte är lugn i skottet, får du hantera det då. Om man ska snegla på hunden och få den att vara lydig är risken stor att du bommar. Hunden gjorde rätt men du är ändå förbannad. Inte bra. Bättre att fokusera på skyttet. Om du träffar och hunden är lydig = underbart bra. Om den knallar, så får du ta fram Gamla testamentet och läsa högt om Guds straff.
  Tips:
  - Lita på din hund. Ta ett omedelbart utvecklinsgsamtal om den inte lever upp till förtroendet du gav den.
 • Rapportering:
  Man misstänker att hunden står men man hittar den inte. Att då kunna kalla in den och den visar vägen tillbaka till fågeln är otroligt fräckt. MEN, överdriv inte. I bland tål inte fågeln att hunden rapporterar.
  Tips:
  - Träna rapport och nyttja det med förstånd. En Astro pejl, kan vara ett utmärkt hjälpmedel både vid träning och jakt. Du kan ju jaga som om du INTE hade den...

 

Vi ses!

 

Kall morgon på spelplatsen...
Kommande tjädermiddagar...tack Jagr!

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln

-