December - stressig månad...

21dagar kvar - har inte köpt en enda julklapp...


Gick runt ägorna idag och tänkte på allt annat än julklappar. Stora arealer åkermark och igenväxta gamla betesmarker ligger outnyttjade. De bönder som inte söker livsluft i någon TV-såpa, ger upp en efter en. Mer mark som ligger i träda. Tänk om man kunde göra något av detta. Tänk om man kunde börja odla fasaner och rapphöns?  Med några arbetsvilliga bondpojkar i "firman" kunde man rätt enkelt rigga lämpliga biotoper. Dika och dämma upp en del fina kärr. Så in korn och havre som fick verka som vinterfoder. Röja viltstigar och anordna s k remisser. Våra marker här i Västerbotten skiljer sig inte nämvärt från fasanfrodiga marker på samma breddgrader i Finland. Funkar det där borde det funka här. Man skulle kunna erbjuda jakt- och jaktträning professionellt. Man kanske skulle kunna rigga klubbmästerskap i fågeljakt, eller varför inte SM där man skjuter för sin egen hund?  Man kanske skulle kunna anordna fältprov på hemmaplan, och därmed slippa köra 100tals kostsamma mil bil...

 

Mitt dagdrömmeri avbröts av att Jagr stod stramt i en dikeskant. Efter avklarad resning och salut av fasanhöna försökte jag ta upp tanken igen. Tyvärr återfann jag inte de positiva tankegångarna utan mer sådana som innehöll blanketter och tillståndsansökningar. Avslag och militanta djurrättsaktvister med påtagligt motsatta drömmar. Oförstående länsstyrelsebyråkrater och bakåtsträvande klubbledningsledamöter...suck.

 

Kanske fläckades mina lite negativa tankar av den akuta snöbristen. Utan snö ingen dirket julstämning heller. Ingen julstämning, ingen inspiration att komma på julklappar. Så är det någon som sitter på en några bra idéer - vänligen skicka till undertecknad. Alla tips är välkomna.

 

//Peter

Till sist:

Som alla piloter får Jultomten regelbundna besök av Luftfartsinspektionen, och det var dagarna före jul som LF kom på besök upp till Tomtelanda. Jultomten väntade besöket, och hade därför sagt åt småtomtarna att ha släden och renarna i topptrim. Tomten tog fram loggboken och såg till att alla papper var i ordning. Luftfartsinspektören gick långsamt runt släden. Han kollade renarnas seldon, landningsställen och Rudolfs mule. Med yttersta noggrannhet räknade han på Jultomtens vikt och balansering av den enorma lasten. Så var allt klart för testkörningen. Tomten hoppade upp i släden, spände fast bältet och kollade kompassen. Så hoppade luftfartsinspektören in vid sidan av Tomten, som blev inte så lite förundrad när han såg att luftfartsinspektören hade tagit ett gevär med sig.
- Vad är den där bra för? frågade Tomten undrande.
Luftfartsinspektören log illmarigt och viskade:
- Det får jag egentligen inte tala om, men vi ska testa hur det går om du förlorar en motor vid starten!

 

Jaana och Jagr sekunder innan en grann fasantupp fälls...kunde varit här hemma.
Jagr på fältsök...på hemmaplan.

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln

-