Tankar om fågelhundsträning...

Inlärning / Krav / Avstånd / Störning - en spännande balansgång!

 

Allt börjar med att man lär in betydelsen av ett kommando – den så kallade inlärningsfasen. På ett positivt sätt skapas en grundförståelse för kommandot. Här är det bra korkat att bli arg och bestraffa om hunden inte lyder. Den förstår ju ännu inte kommandot. Blir man förbannad skapar man bara en osäker hund som tvivlar på sin ledare. Håll dig lugn, tänk positivt och hjälp din hund att förstå.

 

När hunden väl förstår kommandot ska man börja ställa krav – man är nu i den så kallade kravfasen. Glöm inte att kravet gäller både hund och förare. Ges ett kommando ska det få konsekvenser.

 

Åtlyds kommandot – underbart bra!
Åtlyds det inte - korrigera!

 

Det är alltså nu det blir lite jobbigt att vara hundägare. Ger jag ett kommando måste jag också vara beredd att agera för att det åtlyds. Hundar lär sig annars otroligt snabbt att husse/matte inte menar allvar alla gånger. Då skapas snabbt en olydig hund, dvs en som själv bestämmer när det är värt att vara lydig. Dags att plocka fram den gamla devisen "bättre hålla tyst och bli tagen för en idiot, än öppna munnen och undanröja alla tvivel". Med andra ord, var rädd om dina kommandon och var hellre tyst om du inte är beredd att agera om hunden inte lyder.

 

Som ägare till en stående fågelhund med snabba ben och skenande jaktlust börjar man nu på allvar kriga mot avstånd. Just det, avstånd, sträcka, antal meter. Man kämpar dessutom mot två olika typer av avstånd för att få hunden att åtlyda ett givet kommando.

 

1. Avståndet till hunden.
Ex. Hunden lyder bättre inom 20m håll än på dryga 220m. Ju längre desto svårare alltså.

 

2. Avståndet mellan hunden och en förförisk störning.
Ex. Hoppar grannens katt upp 5m framför hunden lyder den sämre än om katten springer iväg på 100m håll. Ju kortare avstånd desto högre retning/störning = mindre vilja att lyda.

 

Som om inte detta vore nog. Förutom avstånd till retning är typ av retning också av betydelse. Hundar går igång olika mycket på mysiga människor, hunsade hundar, kastrerade katter, rödskimrande rådjur, rådvilla renar och flaxande fåglar. Du lär snart lära dig vad som triggar din hund och ställer lydnaden på hårda prov.

 

Ju mer jag tränar desto mer tur får jag i jaktskogen!

 

Stor störning på nära håll och långt till husse = svårt!

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln

-