Gott nytt år!

Så skriver vi in nytt jaktår! Nyårsafton firades med träning, både på skjutbanan och i skogen.

För många som har en SVK-ras (vorsteh, vizla, münsterländer etc.) så krävs att man varje år bevisar att hunden klarar att bärga ett vilt från vatten samt ett vilt som sprungit undan på land. Olika svårighetsgrad i olika klasser. SVK kallar den här delen av jaktprovet för eftersöksgrenar. Inte att förväxlas med viltspår/blodspår som givetvis också är en form av eftersök men något SVK-raserna inte årligen behöver visa upp. Värt att nämna är att provformen inte är helt enkel, men ställer inte heller krav utöver vad dom allra flesta hundar tämligen enkelt kan uppnå med lite träning. Mer information om regler och utförande hittar du på www.vorsteh.se.

Det tål att sägas om och om igen, en duktig apportör och en flink spårhund är ett oumbärligt hjälpmedel för ALLA jägare. Skulle det någon gång oturas så är en genomtränad hund värd varenda träningstimme.

Vi passade på att träna på "tunga apporter" under gårdagen, både med dummies och olika tyngre vilt. Dessutom blev det en stund på skjutbanan och med den närmast tropiska värmen som landat i våra trakter blev det vattenjobb för hundarna också.

Några tips för att förbättra just bärandet av tunga grejor, typ räv/grävling/gås/tjädertupp:

Tänk på viktförhållandet - testa själv att springa med 25% av din kroppsvikt i munnen i full fart på ett risigt hygge i 200 meter - ouppvärmd i 24 graders sol. Inte helt lätt? Ska det dessutom vara en lurvig grävling börjar du förstå problemet...

Så se till att lägga in några apportpass där hunden får bära riktigt tungt. Beroende på vilken vikt du vill att den ska klara så får du starta från din nuvarande nivå och öka över flera veckors träningar. Tänk på att variera mellan tungt och lätt så att hunden fortfarande håller ångan uppe.

Jobba dej upp. Det finns massor av olika tunga dummies, funkar givetvis också med vilt i olika storlekar och former. Ett apportsök kan vara en bra grej eller långa dirigeringar med omväxlande tunga och lätta föremål.

Jobba igenom viltparaden. Särskilt unga hundar kan vara lite fundersamma till något dom aldrig sett förut. Har du inte frysen full av vilt? Ta chansen och träna med din SVK-klubb, på de flesta kurser och träningar förekommer vilt av många olika slag och även många vilt av samma slag. Låt hunden bekanta sig med alla möjliga vilt så blir det enklare för varje gång du ska ha den att bära något nytt.

Apportgreppet behöver tränas lite. Många jyckar tar dåligt grepp när dom bekantar sig med nya föremål. Genom att öka längden att bära så kommer det naturligt att hunden behöver ett bättre grepp för att kunna bära hem föremålet/viltet. Var uppmärksam - många tjoar och hojtar för att hunden "plockar" med viltet när den i själva verket försöker väga in ett grepp. Givet ska du inte acceptera att hunden biter och tuggar, men är det verkligen det som händer? En hund som fått rutin på tungt bärande blir effektivare med att söka grepp, så deppa inte om nybörjaren tar vinggrepp på stortjädern eller försöker släpa räven i ett framben. Snabbt lär dom sej att justera grepp efter vilt.

Se till att också variera terräng. Sker allt bärande på gräsmattan hemma kan det lätt bli svårt på ett igenväxt hygge. Har du ingen oländig terräng - kanske har du ett trapphus där du bor - låt hunden bära matkassen upp!

Vid sidan av allt detta så kan du fysträna hunden som vanligt. En god kondition är en bra grund för en stark och uthållig apportör. Simning är perfekt under varm sommar, men (när temperaturen tillåter) även cykling, löpträning och apport/spårjobb bygger kondition som är rolig att hitta till hösten både för hund och ägare :)

Uppvärmning ska inte underskattas. Är hunden med på jakten så har den oftast rört sig när skottet smäller, men tas hunden ur bilen kan det vara värt att lägga några minuter på att värma upp. Promenad i 5-10 minuter, och varför inte låta den bära något en bit så att nacke och rygg värms upp.

Tjohoo & gott nytt år!

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln

-