Skäms din hund?

Förmoligen har vi fågejägare svingat hagelbössan några gånger redan i år. En och annan lerduva har blivit pulver andra har bara delat sig eller helt sonika flugit vidare. Handen på hjärtat - hur stolt är din hund över ditt skytte på jakt? Att bomma då hunden gör allting rätt, är bland det jävligaste jag vet. Jag blir gammeldags sur på riktigt och hur kul är det för hund och eventuell medföljande jaktkamrat?

En kvalificerad gissning är att det inte råder brist på mediokra skyttar, även bland fågeljägare. Det är rätt intressant att många villigt spenderar mycket tid och pengar på allt från val av valp till att åka på diverse dressyrkurser, lydnadsträningar och andra hundaktiviteter - allt för att jycken ska prestera så bra som möjligt. Men däri ligger ju bara en del av framgången. Viss möda må ju även läggas på sin egen prestation, t ex skyttet.

Att skjuta bra under praktisk jakt och över sin egenhändigt förda hund är en liten konst i sig. Att krossa lerduvor på skjutbanan är inte alls samma sak. Men tar det inte ens bra där, kommer bommar och halvbommar bli många under den riktiga jakten. Jag vet av egen erfarenhet. 

För dryga 20 år sedan var jag inte bara frustrerad i skogen. Jag tränade idogt men fick ändå skämmas på skjutbanan. Ibland tog det, mestadels bommade jag. Räddningen blev ett lika kort som konkret tips – åk och träffa Leif. Leif med efternamnet Schmidt är en välkänd profil i våra trakter. Han har med stort engagemang hjälpt otaliga mediokra hagelskyttar till bot och bättring. Leif, med sin unika Västerbottniska/tyska dialekt började med orden – ”vi må kolla hur pass bra schpettet passar”. Det förändrade inte bara mitt hagelskytte - det gjorde även att min hund numer slipper skämmas.

Med Leifs hjälp har jag försökt summera de viktigaste tipsen när det gäller det grundläggande i hagelskyttet -  Att bösskolven passar skytten (.PDF)

Håll till godo.

Redo för träning...

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln

-