Skjuta över sin egen hund...

Full språng på löpa...inget enkelt skytte väntar. Full språng på löpa...inget enkelt skytte väntar.
Har du reflekterat något över hur det är att skjuta över hunden? Eller vänd på det - har du funderat över hur hunden har det framför din hagelbössa? 

Att jaga över en stående fågelhund är ingen självklar enkel sak. Speciellt inte om man räknar in att man själv ska dressera, jaga in, föra och slutligen skjuta rätt och säkert över sin hund. Det är alltså många moment som ska klaffa från valp till apport. Som ny i denna jaktform är det heller ingen enkel sak att finna råd och rön. Kollar man in rasklubbarnas hemsidor och tidningar verkar jakten på rosetter och diplom i det närmaste det enda man håller på med. Spanar man in diverse forum och grupper på nätet är också rätt glest med frågor som berör jakten. Framförallt det allra sista ögonblicket - skottet.

Lite annars är det när man möter älghundsägare. Då kommer ofta snacket om hur man ska tänka runt skottet. Hur står älgen, var är hunden, är det risigt/stenigt, hur är kulfånget, var ska man sätta skottet osv. Vikten av att skjuta rätt är påtaglig. Det får liksom inte bli fel. En skottskrämd hund, eller något ännu värre, är något som bara inte får inträffa. 

Liknande resonemang borde faktiskt föras oftare, även bland oss fågeljägare. Vi har ju möjligen en ännu svårare uppgift än älgjägaren. Vi ska ta beslut på bråkdelen av en sekund om vi kan svinga och trycka av efter en bortflyende fågel, därefter är skottchansen förlorad. Jagar jag tillsammans med någon kompis ska jag inte bara ha koll på var hunden är eller kan hitta på. Är fler hundar med ska man ha koll även var de är. Ämnet blir lätt en smula obehagligt när man tänker på det, eller hur?

- Så hur gör man då?
Tyvärr finns inget enkelt svar. Men en liten början är  i alla fall - TRÄNA MER och chansa aldrig. 
  • Träna mer varierat skytte - skytte när du är i rörelse, skytte när du står konstigt, skytte när det är trångt, skytte när det går snabbt, skytte när inte alla duvor är lovliga. Träna även några skott då och då när du ska ha koll på hunden samtidigt.
     
  • Träna din säkringstumme. Det borde vara en självklarhet att osäkra först då jag lyfter bössan mot axlen. Tyvärr är det lite för glest mellan skyttar som gör så. Men med lite övning, blir denna detalj snabbt en ryggmärgsrörelse och säkerheten ökar något infernaliskt.
     
  • Träna din hund. En lydig hund gör skyttet både enklare och mer säkert. Det gäller inte bara hunden som just ska avancera. Det gäller även eventuell medföljande hund. Träna sitt-stanna-kvar. Knyt ALDRIG fast en hund i dig själv när du ska skjuta.  Jag vet av egen erfarenhet hur livsfarligt det kan bli.
     
  • Träna mer kondition. Att hänga med på en tjäderlöpa kräver en smula flås. Akut syrebrist och farligt hög puls är inget som gör skyttet enklare. Jag får i skrivande stund dåligt samvete. Hmm.
     
  • Träna mer riktig jakt. Det är syvende och sist under den riktiga jakten du verkligen tränar. Det är där du får uppleva det du knappt trodde kunde hända. Det är där du tvingas ta alla snabba avgörande beslut. Så fortsätt träna riktig jakt. Det kommer en dag du  inte orkar längre, så slösa inte bort din obestämda tid.

/Ett jägarliv är för kort för att jaga över en dålig hund och med en illaskjutande bössa
- vi ses!
Skytteträning med hunden vid sidan, kan vara bra att testa då och då...
Skytteträning med hunden vid sidan, kan vara bra att testa då och då...
...träffar man så blir det apport så klart.
...träffar man så blir det apport så klart.
Träna skytte när du är i rörelse. Hundarna av plywood var lite tröga i avancen men gav den rätta stämningen.
Träna skytte när du är i rörelse. Hundarna av plywood var lite tröga i avancen men gav den rätta stämningen.

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln

-